Koncept i fokus - Redfellas

Felicia Söderberg är sedan 2015 franchisetagare till hälsoinriktade café- och juicekedjan Redfellas. Idag driver hon tre enheter: Västerås, Nacka Forum och Skärholmen som öppnar i maj och jobbar centralt med driftfrågor på huvudkontoret. Hon anslöt sig till kedjan efter att ha sett en annons och kände att hon ville ha en ny utmaning i livet.

 

Beskriv ditt jobb!

Mitt jobb är roligt, utvecklande och lärorikt. Det består av många nya utmaningar och innebär mycket jobb men det är alltid kul!

Vad gör du på huvudkontoret?

Utvecklar konceptet med nya leverantörer, ser över prissättning och kostnader, skapar kampanjer, jobbar med administrativ drift och kassasystem. Jag försöker planera så att jag inte gör allt samtidigt. Ibland är jag på enheterna, ibland jobbar jag hemifrån med det administrativa. Just nu åker jag runt rätt så mycket till de olika enheterna.

Vem passar in i Redfellaskedjan?

För att vara en framgångsrik franchisetagare bör man ska gilla utmaningar. Redfellas är just nu i en expansiv fas där vi utvecklar oss väldigt snabbt. Vill man vara med på den resan och i kedjans utveckling och känner att man gillar utmaningar så passar man in. Vi vill inte vara som alla andra heller. Man ska gilla att sticka ut.

På vilket sätt sticker ni ut?

Själva konceptet sticker ut. Vi är inte ett vanligt café som bara serverar lunch utan när man kommer till oss på Redfellas ska man få en upplevelse. Det är viktigt med fräscha råvaror och vi jobbar med att göra det mesta från grunden. När man kommer hit som kund tycker vi att ska man få en annan typ av service än vad man är van vid. Alla ska bli sedda på ett personligt sätt.

Kärlek och kunskap om färska råvaror

Med en bakgrund inom livsmedelsbranschen där Felicia jobbade med färskvaror vet hon vikten av att alltid arbeta med färska råvaror vilket hon såg som en enorm styrka hos Redfellas när hon klev in i kedjan. Hon vet vikten av hur man hanterar och serverar mat. Förutom detta har hon lång erfarenhet av att ha jobbat utomlands inom hotell-, restaurang- och barverksamhet.

Hur ser din vardag som franchisetagare ut?

Jag är med i driften i restaurangen som vilken anställd som helst. Det gäller allt från förberedelser och bemötande av gäster och försäljning. Men i mitt arbete ingår även att coacha personalen och teamet och coacha mina platschefer på enheterna. Vi jobbar väldigt mycket med olika nyckeltal och mål och hur vi ska nå dem. Det gäller att pusha sina anställda så att de känner sig delaktiga i arbetet. Alla ska känna att de har lika mycket ansvar.

Vad är det svåraste med att vara franchisetagare?

Det svåraste är planeringen. Det är ju inte som ett vanligt jobb utan det blir som ens liv. Man kan inte bara koppla av efter klockan 16, man jobbar jämt som egenföretagare. Man måste ha koll på det mesta, att man är lönsam och att allting fungerar ekonomiskt.

Vad är det bästa med att vara franchisetagare?

Jag gillar att man får bestämma själv och att man lägger upp sitt eget jobb. Jag skulle inte kunna vara anställd. Jag gillar utmaningen och att jobba hårt och ser stor potential i framtiden och kedjan.