Bra även för ÅCA när Niska växer

Sex Pub Niska-restauranger på olika orter i Finland ska bli fler. Nu har man siktet inställt på Norden med målet att öppna fyra till tio franchiserestauranger per år.

–?Man måste ha en målsättning och vi har många intressenter. Problemet är lokalerna, säger vd Thomas Strandvik.

Den första Pub Niska-restaurangen öppnades av Michael Björklund år 2008 i Västra hamnen. Sedan dess har konceptet spridit sig till sex olika orter i Finland och man är på god väg att öppna fler restauranger.

Intresserade krögare finns, problemet är att hitta lokaler, säger vd Thomas Strandvik.

–?Det finns många tomma lokaler, men de är ofta butikslokaler och saknar till exempel kundtoalett.

Det kräver en investering, som i och för sig höjer värdet på fastigheten, men det är få som är villiga att göra den investeringen, menar Strandvik. Därför har man siktat in sig på nybyggnationer och där jobbar man tillsammans med en etableringskonsult.

Hur stor prägel får en franchisekrögare sätta på restaurangen?

–?Man kan säga att vi ligger mitt i mellan McDonalds, som är väldigt strikt franchise, och att man får göra vad som helst. Det finns ett basutbud av råvaror som är samma men vi ser gärna att man utvecklar plåtbröden och tar in lokala råvaror.

Till exempel är osten som används på plåtbröden alltid från ÅCA och därför är expansionen också en fråga om export för åländska livsmedel.

Källa: Nya Åland

Läs mer här.