Att starta eget företag

Att starta eget företag är en dröm för många. Genom att driva eget företag får du möjlighet att bli din egen chef och bestämma över din egen tid.  Att vilja starta eget väcker för de flesta också många frågor. Här finner du en del handfasta tips och länkar som kan vara till nytta när du funderar på att starta eget.

Vad behöver jag tänka på?

Om du aldrig drivit eget företag innan är det bra att prata med andra som har erfarenhet. Att driva eget företag ger frihet och möjlighet att skapa något unikt. Det ställer också höga krav på engagemang och uthållighet. Det är viktigt att du har din familj med dig i ditt beslut eftersom du förmodligen initialt kommer behöva jobba mer och hårdare än som anställd.

Andra frågor som du behöver ta ställning till är vilken typ av bransch du vill verka inom, affärsidé, vilket investeringskapital som behövs, vilka krav som verksamheten ställer på lokaler, om du behöver anställa personal eller inte, vilken bolagsform som är mest lämpad för verksamheten osv. 

Hur finansierar jag mitt företag?

Beroende på vilken typ av företag du startar har du olika finansieringsbehov. En butiksverksamhet kräver normalt sett ett större kapital än en tjänsteverksamhet.

För att få låna pengar i en bank krävs oftast att man kan visa säkerhet. En säkerhet kan till exempel vara en villa, bostadsrätt eller att du eller någon du känner går i personlig borgen. När du söker lån hos en bank bör du ha en färdig affärsplan och en budget som är baserad på det kundunderlag som finns i det område du tänkt starta ditt företag i. Det kan vara en fördel att boka tid på fler banker samtidigt för att se vilka som erbjuder de fördelaktigaste villkoren. Även om en bank säger nej finns det möjlighet att en annan säger ja. Om du inte har möjlighet att låna hela investering på bank kan det finnas möjlighet att finansiera resterande del genom ALMI Företagspartner. ALMI ägs av staten och har i uppdrag är att främja utvecklingen av konkurrenskraftiga små och medelstora företag samt att stimulera nyföretagandet i Sverige. ALMI lånar ut pengar med lägre krav på säkerhet men kräver i gengäld en något högre ränta än bankerna.

ALMI Företagspartner finns i varje län och hjälper dig som har planer på att starta företag eller nyss har startat. Du kan få hjälp med affärsutveckling och finansiering när du ska förverkliga din affärsidé. Tag kontakt med ALMI i ditt län.
www.almi.se

Arbetsförmedlingen hjälper till när du ska rekrytera medarbetare. Via webbplatsen kan du själv både publicera annonser om lediga jobb och söka medarbetare i databaser. Du kan också ringa kundtjänst eller ta kontakt med närmaste arbetsförmedling när du vill diskutera rekrytering. För att få del av den service Arbetsförmedlingen kan erbjuda den som vill starta eget måste du besöka den lokala Arbetsförmedlingen och skriva in dig som arbetssökande. Är du redan arbetssökande kan du söka starta eget-bidrag. 
Läs mer här: www.arbetsformedlingen.se 

Hos Bolagsverket ska du i de flesta fall börja registreringen när du ska starta ett företag. Blanketter och informationsmaterial finns på Bolagsverkets webbplats. Du ska också kunna ta reda på om det företag du söker existerar, ring Bolagsverket eller gå in på Bolagsverkets offentliga näringslivsregister, se ovan. internet: www.bolagsverket.se telefon: 0771-190 30

Verksamt.se är ett samarbete mellan Tillväxtverket, Bolagsverket och Skatteverket. Här får du hjälp att planera och komma igång med ditt företag. Till exempel att välja företagsform, företagsnamn, skapa en affärsplan och registrera ditt företag.
https://www.verksamt.se/starta

Företagsregistrering är Skatteverkets gemensamma webbtjänst. Du får hjälp med att lämna anmälningar till både Bolagsverket och Skatteverket.
www.foretagsregistrering.se

Företagarna är Sveriges största organisation för små och medelstora företag. Det kan till exempel vara svårt att veta skatteregler som gäller just din firma och hur man går tillväga när man ska anställa för första gången, de erbjuder därför kostnadsfri telefonrådgivning. Det finns även mallar och guider att ta del av kostnadsfritt på deras hemsida.
http://www.foretagarna.se/

Jobs and Society Nyföretagarcentrum finns på ett 100-tal orter i landet. Här får du kostnadsfri rådgivning och hjälp med att bedöma din affärsidé. Bakom NyföretagarCentrum står ett brett lokalt kontaktnät av personer och företag som kan bidra med expertråd inför företagsstarten. www.nyforetagarcentrum.se

Hur mycket pengar behöver jag för att bli franchisetagare?

Det beror på konceptet. Olika koncept innebär olika stora investeringar. Att starta ett företag, oavsett om det är franchise eller ej, innebär alltid en viss investering för lokalhyra, inredning, inköp av lager etc. Låt oss på franchisefinder.se hjälpa dig att hitta det som du är intresserad av. Du kan ringa till oss och berätta hur mycket du är villig att investera och inom vilken bransch eller vilket koncept du är intresserad av att starta eget så hjälper vi dig att hitta det koncept som passar dig bäst. 

Vilka avgifter måste jag betala som franchisetagare?

Det beror på vilket koncept du arbetar med. Olika franchisegivare har olika upplägg. De avgifter som förekommer mest är:

  • inträdesavgift
  • fast eller rörlig serviceavgift (royalty)
  • procent på omsättningen i marknadsföringsavgift

För dessa avgifter erhåller du som franchisetagare rätten att driva franchisegivarens koncept inom ett visst område/lokal och du får stöd vad gäller utbildning, produktutveckling, marknadsföringsaktiviteter, reklam etc.