Först i Sverige med franchise i elbranschen

Gotlänningarna Olof Hansson och Roland Nilsson som drivit elinstallationsföretaget Prolekta i över 10 år tar nu steget och hoppas expandera – och det med något så ovanligt som ett franchisekoncept i elbranschen.

I många år har Roland Nilsson och Olof Hansson arbetat i elinstallationsbranschen och dokumenterat och dragit lärdom av alla lösningar och hinder de stött på efter vägen. I nuläget driver de tillsammans Prolekta Gotland AB med 13 anställda och hade en omsättning på 16 miljoner under 2016. Nu tar de steget och startar Sveriges första franchise inom elinstallation.

– Vi har hållit på ett bra tag och gjort det här såpass strukturerat och dokumenterat mycket och testat för att se vad som funkar. Och då tyckte vi att det borde vara värt något för andra. Speciellt om man startar upp från början, säger Roland Nilsson, som tillsammans med Olof Hansson äger Prolekta Gotland AB.

Franchising är vanligt inom flera branschområden, men inom svensk elinstallation verkar gotlänningarna vara först.

– I den här branschen är det helt nytt. Det är därför det är det lite extra spännande, då man inte gjort det här i Sverige i alla fall. Vi har hittat två exempel, ett i Australien och ett i USA som påminner lite om det här, säger Roland Nilsson.

De har även funderat på att starta egna filialer på fastlandet. Men modellen med franchise kändes mer rätt.

– Vi har insett att det här är en bra modell. Får man en driftig företagare som driver en enhet så tror jag att chansen är större att det går bra, jämfört med att man anställer en platschef någonstans.

Franchisekonceptet som heter "Elians" har precis sett dagens ljus, men Roland Nilsson hoppas kunna finna de första franchisetagarna redan inom några månader.

–?Planen är att, om det finns intresse, få ihop ett par franchisetagare och vara igång till början av nästa år.

Källa: Hela Gotland