Hannah infriade sin dröm med Busfrö Nytt & Bytt

Tystade tvivlarna – nu firar butiken två år: "Jag är väl lite envis av mig"

En affärsidé med många vinnare, såväl ägare som kunder och inte minst miljön. Och på resan har hon samtidigt tystat tvivlarna som inte trodde på hennes koncept i Eksjö.

– Jag är väldigt driven och sedan lite envis av mig, skrattar Hannah Björklund vars butik Nytt & Bytt firar två år nu i september.

Från östgötska Rimforsa hamnade Hannah Björklund på landet i Eksjö för fem år sedan. Efter diverse jobb i olika kläd- och butikskedjor föddes idén att göra något på egen hand.

– Jag kontaktade först second hand-butiken Busfrö i Västervik för jag ville bli franchisetagare från dem. Men de trodde Eksjö var en alldeles för litet, istället startade de en butik i Jönköping, berättar Hannah men visst bitterhet i rösten.

Hannah gav dock inte upp sin dröm.

– Jag tänkte, jag får hitta en annan lösning då, jag är väl lite envis av mig. Vi tittade på lite olika alternativ men kände att vi hade den här ytan i ladugården och då kunde vi likaväl ta tillvara på den. Eftersom jag brinner för miljö och återbruk så sa det bara klick när jag fann det här konceptet, säger Hannah som bor sambon Rickard och sina två barn i huset intill Nytt & Bytt.

40 procent tillbaka

Konceptet går ut på att privatpersoner själva lämnar in kläder och saker och får sedan förtjänst när varan är såld.

– 40 procent går tillbaka till privatpersonen. Är det bara helt och rent hänger vi upp det i 60 dagar, blir det inte sålt skänker jag det vidare till lokalt eller globalt behövande. Jag har alltid värnat om miljön och det här gör det extra roligt att så mycket återbrukas, säger Hannah.

12 september 2015 slog hon upp portarna till butiken som innehåller främst kläder men också en hel del leksaker, skor, böcker, smycken och dekorationssaker.

– Jag försöker hålla så låga priser som möjligt. Jag har en mall jag går efter och jag har alltid en dialog med inlämnaren även om det jag till sist som avgör priset.

Frihet under ansvar

Att vara egenföretagare har dock både sina för- och nackdelar.

– Det bästa är väl just friheten att få bestämma allt själv, samtidigt är det en utmaning och mycket ansvar. Det gör mycket att jag kan ha några anställda här så man kan bolla lite olika idéer, det är lätt att fastna i sin egen lilla box annars, säger Hannah som berättar att man har runt 4 000 plagg i butiken och det är ungefär 150 personer som lämnar kläder.

Det blir mycket merarbete, förmiddagarna ägnas åt att plocka upp varor och kontakta personer som lämnat in varor.

– Men det är fantastiskt kul och min vision är att stanna här så länge behovet finns och som jag ser det så ökar det hela tiden. Folk återbrukar allt mer i dag och inte bara köper nytt.

Källa: Smålands-Tidningen

Läs mer här.